Felsőfokú szakmai gyakorlat

Felsőfokú szakmai gyakorlatSzakmai gyakorlatodat töltsd a MÁV Zrt.-nél vagy valamelyik leányvállalatánál!

A szakmai gyakorlat 4-12 hetes időtartama alatt bepillantást nyerhetsz egy szakmai terület munkájába. A  gyakorlat helyszíne a szakterülettől függően a MÁV különböző telephelyei lehetnek szerte az országban.

Amit kínálunk:

 • betekintést egy nagyvállalat életébe, a vasút és az azt kiszolgáló SSC működésébe;
 • tapasztalatszerzési, fejlődési lehetőséget;
 • egyes szakterületeknél szakdolgozattémát;
 • szakmai mentori, konzulensi támogatást;
 • ha a későbbiek folyamán jelentkezel valamelyik állásajánlatunkra, a kiválasztásnál előnyt jelent a MÁV-nál teljesített szakmai gyakorlat.

Várjuk jelentkezésedet, ha…

 • aktív a hallgatói jogviszonyod;
 • kiemelkedők a tanulmányi eredményeid;
 • lelkes és motivált vagy;
 • érdeklődsz a vasút működése iránt.

Választható szakterületek:

Műszaki területen: villamosmérnök, építőmérnök, közlekedésmérnök, járműmérnök, gépészmérnök, építészmérnök, mérnök-informatikus, informatikus

Gazdasági területen: pénzügy-gazdálkodás, humánerőforrás-menedzsment


MÁV Zrt.

A MÁV Zrt. mintegy 7000 kilométernyi vasúti pályahálózat és az ahhoz kapcsolódó létesítmények – állomások, biztosítóberendezések, felsővezetékek – üzemeltetését, karbantartását, valamint a forgalom irányítását végzi.

Választható szakterületek
Közlekedésmérnök

Közlekedésmérnökként betekintést nyerhetsz többek között forgalmi területen a pályaudvari technológiákba, megismerheted a MÁV Zrt. infrastruktúra és szolgáltatási stratégiáját és a forgalmi terület szervezeti felépítését. Ha a biztosítóberendezések érdekelnek, akkor lehetőséged lesz megismerni a szerkezeti elemeit, a vonatbefolyásoló berendezéseket és a mechanikus, jelfogós és elektronikus biztosítóberendezéseket illetve a távvezérlő rendszereket.

Villamosmérnök

Villamosmérnökként erősáramú területen megismerkedhetsz a vasúti villamosenergia-ellátás fő rendszerelemeivel. Részt vehetsz mérések előkészítésében, betekintést nyerhetsz a vasúti világitástechnika aktuális fejlesztéseibe. Megismerheted a biztosítóberendezések szerkezeti elemeit, vonatbefolyásoló berendezéseket és a mechanikus, jelfogós és elektronikus biztosítóberendezéseket illetve a távvezérlő rendszereket.

Építőmérnök

Építőmérnökként ismereteket szerezhetsz a vasúti pálya, azon belül a felépítmény kialakításáról, fenntartásáról, felügyeletéről, karbantartásáról, fejlesztéséről. Rálátást szerezhetsz korszerű pályadiagnosztikai rendszerek működésére, a mérési eredmények alkalmazására, a vasúti járművek pályára gyakorolt hatásának vizsgálatára és részt vehetsz kitérőszerkezetek vizsgálatában, különleges felépítményi szerkezetek üzemeltetésében.

Ha a szerkezetépítő szakirányt választottad, akkor rálátást szerezhetsz a vasúti hidak és egyéb műtárgyak fenntartásával, felügyeletével kapcsolatos tevékenységekre. Megismerheted a vasúti hidak különféle szerkezeti kialakítását, jellemző problémáit, üzemben tartásuk nehézségeit. Megismerkedhetsz a vasúti alépítmény sajátos helyzetével, az üzemeltetés és felügyelet során jelentkező problémáival, azok megoldásainak lehetőségeivel. Ismereteket gyűjthetsz az alagutak, geotechnikai műtárgyak üzemeltetési tapasztalatairól, a vasúti pálya védelmére alkalmazott módszerekről, a vasúti pálya alépítményének diagnosztikai spektrumáról.

Mérnök informatikus

Mérnökinformatikusként részt vehetsz a technológia célú menedzsment rendszerek üzemeltetésében, karbantartásában, hibaelhárításában és fejlesztési javaslatok kidolgozásában. Speciális területként lehetőség nyílik a vasúti IP hálózat Nokia és Cisco berendezéseinek üzemeltetésére is. Betekintést nyerhetsz a különböző folyamatban lévő projektek keretében a vasút részére szállított specifikus fejlesztési megoldásokba. A napi munka során megismerkedhetsz a kiszolgáló infrastruktúrával, lehetőségük adódik belső felhasználásra történő kis alkalmazások, előtét rendszerek fejlesztésére. Elmélyülhetsz a különböző technológiákat összefogó nyilvántartó rendszerekben és folyamatkezelő alkalmazásokban is.

Jelentkezem a MÁV Zrt. szakmai gyakorlatára

Kapcsolat: szakmaigyakorlat [KUKAC] mav.hu


MÁV-START Zrt.

A MÁV-START Zrt. mint személyszállító leányvállalat – amellyel a legtöbben találkoztok – naponta közel 3000 vonatot közlekedtet, éves utasszáma megközelíti a 142 millió főt. A MÁV-START Zrt. ezen kívül jelentős vontatási szolgáltatást is biztosít a piacon, továbbá vasúti járművek karbantartásával, javításával és gyártásával is foglalkozik.

Választható szakterületek
Gépészmérnök/Közlekedésmérnök

A hallgatók megismerhetik a különböző fémszerkezetek kialakításának és szilárdsági számításának folyamatait, szimulációit, a különböző járművek belső tereinek, burkolatainak és egyéb egységeinek kialakítását. Részt vehetnek a járművek külső és belső design elemeinek kialakításában, a tervezési tevékenységekhez Autodesk programcsomag használt. Emellett betekintést lehet nyerni a különböző karbantartási és javítási feladatokhoz tartozó műszaki eszközök és tartozékok beszerzési folyamataiba is. Továbbá lehetőség van járműreszortos feladatok végzésére is, a villamos- és dízelmozdonyokat javító műhelyekben műszaki ellenőrzési munkákat végezni, szakmailag felügyelni és irányítani a műhelyben zajló munkafolyamatokat. Nem kizárólag vasúti, hanem közúti, vízi vagy légi járművekkel foglalkozó hallgató is jelentkezhet. Egyes feladatok, pl. járművek engedélyeztetése, közlekedésbiztonsági kérdések szintén megjelennek a gyakornoki munka során.

Villamosmérnök

A vasúti járművek elektromos alrendszereinek integrálását, a járműveken belüli vezetékezés kialakítását, a járművezérlések programozását ismerhetik meg a gyakorlat során a hallgatók. Betekintést nyerhetnek az egyes villamos járműalkatrészek helyettesíthetőségének vizsgálati folyamataiba, illetve az automata járművezérlések kialakításának elméleti kérdéseivel is foglalkozhatnak.

Járműmérnök

A szakmai gyakorlat során a hallgatók megismerhetik a vasúti járművek szerkezeteinek kifejlesztési, tervezési, gyártási és modernizálási folyamait, részt vehetnek a vasúti járműberendezések javítási, karbantartási és üzemeltetési feladataiban. Műszaki dokumentációkat és specifikációkat készítenek, a vasúti járművek részegységeinek konstrukciós módosításaiba nyerhetnek betekintést. A szakmai gyakorlat során Autodesk Inventor és egyéb 3D-s tervező programok felhasználói szintű használatára kerül sor.

Jelentkezem a MÁV-START Zrt. szakmai gyakorlatára

Kapcsolat: szakmaigyakorlat [KUKAC] mav-start.hu


MÁV Szolgáltató Központ Zrt.

A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. a MÁV-Volán-csoport egyik leányvállalata, egy olyan SSC, amely több mint 200 féle üzleti szolgáltatást nyújt a MÁV-Volán-csoport tagjainak: informatikai tevékenységet, humán és munkavédelmi szolgáltatást, képzést biztosít, emellett a vállalatcsoport beszámolási, adózási és számviteli tevékenységét, ügyviteli feladatait is ellátja, valamint beszerzési, anyaggazdálkodási és logisztikai területen nyújt szolgáltatást.

A MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél választható szakmai gyakorlati területek: mérnök-informatikus, informatikus, gazdaságinformatikus, programtervező informatikus, pénzügy-gazdálkodás, pénzügy- számvitel, közgazdász, gazdálkodási és menedzsment, kontrolling, humánerőforrás-menedzsment, logisztika, ellátási lánc menedzsment, környezetmérnök, beszerzési menedzsment, jog.

Pályázatodat az alábbi időszakokban várjuk:

 • ha nyáron (június-július-augusztusi kezdés) szeretnéd nálunk eltölteni a szakmai gyakorlatod, akkor adott év 1-3. hónapjaiban;
 • az őszi szezonban (szeptember-október-november) kezdődő szakmai gyakorlatra az adott év 6-7. hónapjaiban;
 • míg a következő év tavaszán (március-április) induló felsőfokú szakmai gyakorlatodra az előző év 10-11. hónapjaiban.

Várjuk jelentkezésed, hogy felsőfokú szakmai gyakorlatodat a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-nél töltsd!

Jelentkezem a MÁV-SZK Zrt. szakmai gyakorlatára

Kapcsolat: szakmaigyakorlat [KUKAC] mav-szk.hu