Startolj (kék) vonattal a Kéktúrára!

2023. április 5. szerda, 09.04

A MÁV-START és a kéktúrákat 60 éve koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) stratégiai megállapodásának köszönhetően a tavaszi szünet kezdetétől a Nyugati, Keleti és Déli pályaudvarokról induló InterCity vonatokon elérhető lesz a legendás túramozgalmakat népszerűsítő Kéktúra kiadvány.

A 71 éves Országos Kéktúra, az 1986-ban létrehozott Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és legfiatalabb, 25 éves Alföldi Kéktúra együttesen adja ki a mintegy 2550 km hosszú Országos Kékkört, amelyet a vasút több mint 60 helyen szel át, a gyalogtúrázók örömére. A vasútállomások kiváló érkezési és indulási pontok a kéktúrázók számára: könnyen, gyorsan, autóhasználat nélkül elérhetők, ráadásul több helyen a teljesítést igazoló Kéktúra-bélyegző is a vasútállomáson található meg. Az utazástervezés megkönnyítésére a kiadvány egy vasúti térképet is tartalmaz, amely az Országos Kékkör vasúti és főváros-környéki buszos kapcsolódási pontjait is szemlélteti, ezáltal átláthatóbbá válik, hogy mely szakaszt hogyan és hol lehet megközelíteni közösségi közlekedéssel.

A MÁV-START és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) nem csak ezzel az akcióval népszerűsíti a vasutas természetjárást. Az MTSZ által kiadott Természetjáró Kedvezménykártya (TEKA-kártya) 20%-os vasúti utazási kedvezményre jogosít a péntek és vasárnap közötti időszakban, amely kizárólag a MÁV-appból váltott jegyekre érvényesíthető.

A vonattal útnak induló kirándulókat a TEKA-kártyán felül más menetdíjkedvezmények is várják: az új, májustól elérhető vármegye- és országbérletek még elérhetőbbé teszik a közösségi közlekedést az utazóközönség számára. A MÁV-Volán-csoport új Mátra24 jegye a térségbe látogatóknak nyújt kedvező kombinált eljutási módot. A 24 óráig érvényes jeggyel először az április 6-11. közötti tavaszi szünetben lehet korlátlanul utazni Budapestről a Mátrába a MÁV-START, és a térségen belül a Volánbusz járatain. A további tervek között szerepel a menetrendi információk elérhetővé tétele az online túratérképek felületén, valamint menetrendfejlesztésekkel, turisztikailag fontos járatokkal támogatja a MÁV-START, hogy vasúttal minél egyszerűbben meg lehessen közelíteni a Kéktúra útvonalakat.

A vasúttársaság a Kéktúra kiadvány népszerűsítésével a fenntartható közösségi közlekedésre hívja fel a túrázók figyelmét. Az április 5-én kezdődő kampány keretében a legforgalmasabb belföldi InterCityken és MÁV-START ügyfélszolgálatokon elérhető kiadványok elvihetők, de közösségi célúak is: az utazási idő hasznos eltöltését, természetjáró ismeretek átadását szolgálják.

Kéktúra vasúti kapcsolódási pontjai - országos

Kéktúra vasúti kapcsolódási pontjai - Budapest környéke

 

Budapest, 2023. április 5. 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság