Érj haza biztonságban! – véget ért a balatoni rendezvénysorozat

2022. augusztus 19. péntek, 08.23
MÁV nyári vasútbiztonsági kampány

2022-ben eddig 63 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben már 22-en meghaltak, többen, mint tavaly egész évben. A MÁV a vasúti átjárós balesetek drámaian magas száma miatt áprilisban indította el figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampányát, amely a nyári szünet ideje alatt a Balaton körül zajlott. A vasúti átjárók közelébe szervezett kitelepüléseket a célközönség nagy érdeklődéssel fogadta. 

Az iskolaszünet idejére időzített program júniusban kezdődött Balatonszemesen, majd Balatonfenyves és Zamárdi után a rendezvénysorozat júliusban a Balaton északi partján, Alsóörsön folytatódott, végül Balatonalmádi után Révfülöpön zárult augusztus 18-án. A nyári kampány kitelepüléseivel elsősorban a vasúti átjárók közelében sétáló családokat célozta, de az átjáró tilos jelzésénél várakozó autósok is balesetmegelőzési szórólapokat kaptak. A helyszíni megjelenések sikerét vasútbiztonsági szakemberek valamint a Vasúti Polgárőr Egyesület önkéntesei is segítették. A kitelepülések közelében a rendőrség közúti ellenőrzéseket tartott. A vasúttársaság igyekszik a lehető legtöbbekhez eljuttatni üzenetét: járművel vagy gyalogosan közlekedve is élet-halál kérdése lehet a KRESZ szabályok betartása!

A vasúttársaság balesetmegelőzési megjelenései és edukatív programjai távolabb mutatnak a kommunikációs kampányokon. A pályavasúti területi igazgatóságok a területi vasútbiztonsági és egyéb szakmai szervezetekkel, a rendőrséggel és külső partnerekkel együttműködve folyamatosan szerveznek megjelenéseket, és tartanak iskoláknak is vasútbiztonsági témájú programokat, ahol évente  sok száz diákot és felnőttet oktatnak a szabálykövető közlekedésre. A vasúttársaság több mint tíz éve együttműködik a rendőrséggel, és 2018 óta folyamatosan, éves szinten 60-70 helyszínen tart közös vasúti-közúti közlekedésbiztonsági ellenőrzést a rendőrség területileg illetékes munkatársainak közreműködésével. Folyamatos a MÁV részvétele a rendőrség által szervezett RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete), valamint ILCAD (Nemzetközi Útátjáró Biztonsági Nap) ellenőrzési akciókban is.

A MÁV a vasútbiztonsági kampány áprilisi kezdete óta működteti a www.mav.hu/erjhaza oldalt, amelyre már több mint 37 500 érdeklődő látogatott el. Az oldalon elrettentő baleseti helyszíni fotókat, magyarázó- és alap vasútbiztonsági információkat, és a témában készült saját videókat mutatnak meg.

A balesetek megelőzése érdekében minél szélesebb körű össztársadalmi összefogás szükséges. A média egyre hatékonyabb módszerekkel segíti a közös célt, megmozdult a rádiós szakma is, június 1-jétől augusztus végéig országosan több százszor kerülnek adásba a Helyi Rádiók Országos Egyesülete és a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete gondozásában elkészült figyelemfelkeltő rádióspotok is.

A MÁV-Volán-csoport a vasúti balesetek megelőzése érdekében a közlekedők szemléletformálására tett jelentős erőfeszítéseit tovább folytatja, hiszen az idei év kommunikációs fókuszában a vasútbiztonság áll.