A Természetjáró Szakosztály történeti áttekintése megalakulásától napjainkig

2023. január 19. csütörtök, 15.05 / Utolsó módosítás: 2023. január 19. csütörtök, 15.06

2022. május 14. Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomás. Trencséni Zsigmond emléktábla avatás, VTSZ+VSC tagsága

A Szakosztály dokumentálhatóan 1952-től számítja önálló létezését. Ezt megelőzően a Lokomotív Turista Egyesület keretében működött. A Szakosztály – kezdettől fogva – a Sport Club tagságon túlmenően tagja a Magyar Természetjáró Szövetségnek és megalakulásától az Országos Vasutas Természetbarát Szakbizottságnak, majd az 1990-ben megalakult Vasutas Természetjáró Szövetségnek.

2022. június 25. Sárospatak, Vár.

A kezdetektől napjainkig sokféle formában túrázhattak tagjaink. Korábban – a népszigeti csónakház adta körülményekkel élve – volt lehetőség vízen, kajakkal, kielbottal evezni a folyókon, tavakon. A hegyekben síléccel siklani a havas lejtőkön, magashegyi sziklamászást folytatni és autós túrákon fedezni fel hazánk és a környező országok nevezetességeit. Manapság pedig a kerékpározás került előtérbe, melynek előnye az egy nap alatt meglátogatható nevezetességek nagy számában – igaz, főleg síkvidéki helyszíneken – érvényesül.

A Szakosztály neve az évek során több alkalommal – legutóbb 2019-ben – változott. Ettől az időponttól használjuk a MÁV Vasutas Sport Club Természetjáró Szakosztály elnevezést.

A Szakosztály vezetői az elmúlt 70 évben:

Forgó János             1952 – 1970             19 év

Bálint Emil                1970 – 1975               5 év

Marosi Miklós           1975 – 1998             22 év

Bogschütz Béláné    1998 – 2014             16 év

Honvári Terézia        2014 –

 

Taglétszámunk 1993 óta minden évben meghaladta a 100 főt, az elmúlt 10 év átlagos éves taglétszáma 120 fő volt. 2021-ben 115 fő tartozott a Szakosztályhoz.

Szakosztályunk évente, az adott évre tervezett túráiról Rendezvénynaptárt készít, melyben átlagosan 65-70 túraprogram található. Túráink között egynapos és többnapos, belföldi és külföldi túrák is szerepelnek.

A korszerű információs csatornákat is alkalmazzuk, a szervezésben használjuk az e-mailt, túraélményeinket mindenki számára hozzáférhetővé tesszük a MÁV VSC honlapján keresztül.

Többnapos belföldi túráink leggyakoribb helyszínei: a Kőszegi hegység, a Mecsek, a Zempléni hegység. Sajnos 2020-ban a pandémia miatt mind a külföldi, mind a belföldi többnapos túráinkat el kellett halasztanunk.

Hagyományosnak tekinthető többnapos külföldi túránk a téli Magas Tátra, illetve a nyári Erdély túra, de az elmúlt néhány évben jártunk Svájcban, Görögországban és a Délvidéken is.

Évente megrendezésre kerül Szakosztályi összejövetelünk, mely minden alkalommal az ország más-más városát célozza meg.

Rendszeresen részt veszünk a VTSZ szervezésében megrendezésre kerülő programokon is, melyeken szükség esetén tagjaink túravezetést is vállalnak.

2017-ben Szántód-Kőröshegy központtal megrendezett Őszi Csillagtúra Szakosztályunk szervezésében került lebonyolításra, 2020-ban pedig több túrát vezettünk a Gyöngyös központtal megrendezett Országos Találkozón.

2019-ben elnyertük a Trencsényi Zsigmond által, a VTSZ tagszervezetei közötti versenyben felajánlott Vándorserleget.

2005-ben indult el országos mozgalmunk a Gyalogos Balaton Körtúra. Ekkor került kiadásra a túraútvonal leírását és vázlatrajzát tartalmazó igazoló füzet, ekkor még fekete fehér nyomtatásban. A túramozgalom iránti érdeklődést mutatja, hogy 2021-ben az igazoló füzet már negyedik kiadását élte meg – a 2008-ban és 2013-ban megjelent igazoló füzethez hasonlóan – színes kiadásban. Az eltelt időszakban 131 fő teljesítette a 400 km-es túraútvonalat a Balaton körül.

A Szakosztály jelenlegi vezetése a múlt tapasztalatait felhasználva igyekszik a programjait mind színesebbé és érdekesebbé tenni, nyitni az új túrázási, szervezési, megvalósítási módszerek felé.

 

Sátoraljaújhely, 2022. június 23.

                                                                                         Honvári Terézia

                                                                                        szakosztályvezető

                                                                                           MÁV VSC

                                                                                         Természetjáró Szakosztály

2022. június 25. Sátoraljaújhely, VSC-VTSZ kézfogás (Honvári Terézia - Szentgyörgyi Magdolna, háttérben Molnár Angéla)