A balatoni kiemelt InterCitykre és expresszvonatokra az idei nyári szezonban is helyjegyet kell váltani

2024. május 17. péntek, 05.59 / Utolsó módosítás: 2024. május 24. péntek, 11.18

Budapest, 2024. május 16. – A balatoni vonalakon május 13-án elindult az előszezoni menetrend, a vonatok sűrűbb közlekedéssel, több ülőhely-kapacitással közlekednek. A vonatok nagy részére kötelező a helyjegy váltása, kérjük utasainkat, hogy ne megszokásból utazzanak, tervezzék meg előre utazásukat és vásárolják meg időben menetjegyeiket.

A kiemelt balatoni vonatok a teljes szezonban csak helyjegy váltásával vehetők igénybe, így garantált az ülőhely. Az InterCity és expresszvonatokon az országbérlet és a Magyarország24 napijegy mellé is kötelező a helyjegyet megváltani. Aki nem rendelkezik helyjeggyel 1000 forintos pótdíjat kell fizetnie a helyjegy ára mellé.

A jegyünket érdemes elővétellel megvásárolni, hiszen így nem csak a helyünket biztosíthatjuk, de jelentősen kedvezőbb a jegyár is. A könnyebb jegyvásárláshoz célszerű az automatákat és az online jegyvásárlást használni akár az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A kiemelt balatoni vonatok, melyek mindegyikére kötelező a helyjegy megváltása is:

  • Budapest és Nagykanizsa között közlekedő Tópart IC,
  • Budapest és Keszthely között közlekedő Balaton IC,
  • Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám expresszvonatok,
  • Szob–Vác–Rákospalota-Újpest–Velence és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszvonat
  • Helikon InterRégiók esetében Pécs és Kaposvár között.

Helyjegy váltása nem szükséges a Balaton partja mentén, a kijelölt helyjegymentes szakaszokon utazva.

 

A helyjegy váltása érinti a Budapest és Székesfehérvár között vonattal ingázókat is. Nekik érdemes olyan vonatot választani az utazásukhoz, mely helyjegy nélkül is igénybevehető (pl. a Bakony IC, Göcsej IC, Vízipók sebesvonatok vagy a Z30 vonatok).

A hétvégi időszakban többnyire telített Helikon InterRégiók helyett javasoljuk a Pécs és Keszthely közötti Fenyves expressz, a Győr és Keszthely közötti Tanúhegy expressz, valamint a Szombathely és Keszthely közötti Lesence expressz választását.

Az előszezoni balatoni közlekedésről a balatoni aloldalunkon olvashatnak bővebben.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság