Budapest Keleti és Budapest Nyugati pályaudvar utasforgalmi fejlesztése

Budapest Keleti és Budapest Nyugati pályaudvar utasforgalmi fejlesztése

Kedvezményezett neve: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Projekt azonosító száma: IKOP-2.1.0-15-2017-00041
Szerződött támogatás összege: 1 996 909 524 Ft, azaz egymilliárd kilencszázkilencvenhatmillió-kilencszázkilencezer - ötszázhuszonnégy forint.
Támogatás mértéke (%-ban): 100 %-a.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2024.06.30.


Projekt tartalmának bemutatása:

Keleti pályaudvar Utascentrum kialakítása az aluljáró szinten:

koháziós alap infoblokk

Az integrált utascentrum valamennyi szolgáltatást (belföldi-, nemzetközi pénztárak, ügyfélszolgálat, szolgáltatásértékesítés) a legfrekventáltabb területre összevontan és akadálymentesen valósítja meg (a metró és peron szinti kapcsolat akadálymentességet az ügyfélszolgálati funkció kiépítésével együtt megvalósuló mozgólépcsők és liftek biztosítják) egy attraktív építészeti térben, ergonomikus kialakításban (ügyfélszolgálati térben helyezendők el tematizáltan a közlekedési-, várakozási terek, a gyerek sarok és a biztonsági őr pultja közvetlen rálátással a kiszolgáló és információs pultokra).

Utascentrum -Ügyfélszolgálati térbe  érkeznek az ügyfelek, itt várakoznak és intézik ügyeiket a nyitott pultoknál. Az előirányzott pultszám 11 db (9 db belföldi és nemzetközi, 2 db ügyfélszolgálat), amihez cca. 200-250 m2 ügyféltér tartozik. Az egyik  pult mozgássérült munkahelyként kerül kialakításra, és  az egyik pult akadálymentesített. Az ügyféltérben lesznek a közlekedési-, várakozási terek, a gyerek sarok és a biztonsági őr pultja közvetlen rálátással a kiszolgáló és információs pultokra.

Háttér irodák:

 • Kialakításra kerül a szolgáltatás értékesítői-, pénztár ellenőri-, pénztárfőnöki iroda, főpénztár, zsilip tér (4-6 m2 a pénz átadására külső bejárattal és ablakkal a főpénztár felé), pénztári leszámoló helyiség, továbbá az irodákhoz kapcsolódó kiszolgáló helyiségek (WC, mosdó, öltöző, takarítószer-tároló, teakonyha). Megvalósításra kerülnek még a működést támogató helyiségek (megfelelő biztonsággal, hűtéssel ellátott informatikai helyiség, dolgozói érkező hely, pihenők, irattár, széfek).

 • Jegyautomaták:
  - Összesen 18 db jegyautomata elhelyezése tervezett a pályaudvar területén, a bejáratok közelében, védett, biztonságos helyen, csoportokba rendezve.

 • Utastájékoztatás:
  - Az ügyféltérben statikus, dinamikus vizuális és hangos utastájékoztatási rendszerek alakítandók ki központi vezérléssel.

 • Csomagmegőrzők:
  - Utascentrumon kívül, de annak közelében helyezendők el a közlekedési terek bővületében vagy külön teremben.

 • Mozgólépcső:
  - Az aluljáró szintről a peron szintre az utascentrum és a lépcső közötti területre 2 db mozgólépcső tervezett az aktuális szabványoknak megfelelően.

 • Lift:
  - Az akadálymentes közlekedéshez nélkülözhetetlen felvonó telepítése. A lift méretezése a forgalom képesség számításban az 5 perc alatt szállítható utasok száma, a helyszín adottsága, valamint a beépítendő környezet alapján lett meghatározva.


Nyugati pályaudvar:

 • B/1. Keresztalagút (aluljáró) utasforgalmi tereinek részleges felújítása:
  - A projekt keretében a Nyugati pályaudvar keresztalagút (aluljáró) MÁV Zrt. által üzemeltetett részének az utasforgalmi terei részleges utaskomfort növelő felújítására kerül sor. Ennek érdekében jelen projektben az álmennyezet újjáépítése, az oldalburkolatok felhelyezése, a kapcsolódó gépészeti és vizes munkálatok, valamint a keresztalagút mennyezetén lévő világítás felújítása tervezett.

 • B/2. A pályaudvaron utasáramlási és akadálymentesítési beavatkozások megvalósítása a MÁV Zrt. Nyugati pályaudvar egyenlő esélyű hozzáférhetőségére vonatkozó felmérési tervdokumentációt és az akadálymentesítési koncepciótervét elkészítette. A koncepció részeként az alábbi fejlesztések kerültek meghatározásra:
  - A gyalogos aluljárót és a Hidegvárót összekötő lift korszerűsítése

 • A MÁV Zrt. a pályaudvar gyalogos aluljáróját és a váci vágányokkal szembeni üveges várórészt, a Hidegvárót összekötő és jelenleg nem működő lift cseréjét tervezi.
  - Modern (minimum 2-es kategóriájú), vandálbiztos, csúszásmentes, könnyen tisztítható belső burkolatú lift telepítése indokolt a megfelelő üzemeltetési és biztonsági előírásoknak megfelelően, mely az egyenlő esélyű hozzáférhetőség mellett növeli a pályaudvar szolgáltatási színvonalát, utaskomfortját is.