Újabb vasútállomások szépültek meg a Magyar Falu Programban

2023. május 11. csütörtök, 17.28 / Utolsó módosítás: 2023. május 12. péntek, 14.16

A korábban átadott három helyszín után további két vasútállomás kaphatta vissza eredeti arculatát a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Május 11-től a Békés vármegyei Okány, május 12-től pedig már a Hajdú-Bihar vármegyei Biharnagybajom utazóközönsége is élvezheti a megújult állomásépületek előnyeit. 

2021 augusztusában jött létre az a Támogatási Szerződés a Miniszterelnökség és a MÁV között, amelyben rögzítették, hogy a Magyar Falu Program keretében a vasúttársaság 2 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást használhat fel vasútállomások fejlesztésére. Mád, Szany-Rábaszentandrás és Zichyújfalu után Okány vasútállomás már a negyedik helyszín, ahol az utazóközönség a Magyar Falu Programnak köszönhetően kulturált és modern környezetben válthat jegyet, várakozhat.

Okány vasútállomáson a Magyar Falu Program keretében a felvételi épület és környezete közel 72 millió forint értékű beruházás keretében újulhatott meg. A munkálatok során az épület homlokzatát az építéskori állapotnak megfelelően állították helyre, valamennyi nyílászáró cseréjével. A beltérben megújult a forgalmi iroda, a pihenőhelyiség és a szolgálati mosdó. Az iroda mellett klímaberendezést kapott a váróterem, amelyben USB-töltőasztalt és jegykiadó automatát is elhelyeztek. Az épület emeletén a távközlési szakszolgálat önálló helyiséget kapott. Az épület környezetét térkőburkolat és rendezett zöldfelületek szépítik. Az okányi vasútállomáson 20 férőhelyes, fedett kerékpártároló szolgálja a helyiek kényelmét.  

Okány állomás felújított felvételi épülete

A felújított okányi vasútállomás ünnepélyes átadása

Átadó ünnepség Okány állomáson

A Magyar Falu Programban több mint 90 millió forint értékű beruházás keretében megújult Biharnagybajom vasútállomásának felvételi épülete és környezete is. Az állomásépületen visszaállították az építéskori homlokzatarchitektúrát, kicserélték a nyílászárókat, és a tető is korszerű cserepeslemez-fedést kapott. A régi, kedvezőtlen elhelyezkedésű váróterem felosztásával korszerű utasmosdót és szolgálati mosdót alakítottak ki, az új váróterem a vágányok felőli térben kapott helyet. Az új váróterembe USB-töltőasztalt, klímaberendezést és jegykiadó automatát telepítettek. Az épület környezetében elbontották a romos melléképületeket, és rendezték a zöldfelületeket. A gyalogos felületek térkőburkolatot kaptak, a felvételi épület mellett húsz férőhelyes, korszerű, fedett kerékpártároló épült.

Biharnagybajom

Biharnagybajom

Biharnagybajom

A Magyar Falu Program projektben a MÁV célja, hogy a fejlesztéseket a helyi lakosok is magukénak érezzék. Ennek érdekében valamennyi önkormányzattal szoros együttműködésre törekszik a vasúttársaság, az épületek környezetének rendezése, a felesleges helyiségek, épületek hasznosítása, valamint az utasforgalmi létesítmények üzemeltetése tekintetében. A vasutasok munkakörnyezete is javul az érintett állomásokon.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság