Kiemelt ajánlatok, aktualitások

FIGYELEM! Változások a kerékpárszállítás feltételeiben és díjszabásában 2024. március 1-től!
Az országos tarifareformhoz igazodva (részletes információ: www.ujtarifa.hu) változnak a kerékpárszállítás szabályai és díjszabása is. A legfontosabb változások és az új szabályozás részletei a Fontos tudnivalók, jegyárak oldalon érhetők el.

Távolabbi tájak felfedezése: Zempléni-hegység

A kevésbé ismert, ám kerékpározásra kiválóan alkalmas útvonalakban bővelkedő Zemplénbe bővültek a kerékpárszállítási lehetőségek. A Budapest-Keletiből Miskolcon át kétóránként induló Hernád-Zemplén InterCity-vonat egyik (Zemplén IC) része Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely felé biztosítja 16 kerékpár szállítását. Így a Tokaj-Hegyalján és a Hegyközben kiépített kerékpárutakat is fel lehet fedezni – utóbbi az egykori Hegyközi kisvasút nyomvonalán vezet. A vonat másik része (Hernád IC) a Hernád-völgyében halad végig, ahonnan olyan híres látnivalók és települések fedezhetők fel két keréken, mint Boldogkő vagy Regéc vára, Vizsoly vagy Gönc. A hegységen áttekerve, a hollóházi porcelángyárat és Füzér várát, vagy épp a középkori aranybányáiról híres Telkibányát is felfedezve Sátoraljaújhelyig is eljuthatunk. A vonattal nemzetközi forgalomban egészen Kassáig vihetjük a kerékpárt (6 férőhely), ahonnan a Felvidék távolabbi részei is felfedezhetők.

A fővárostól karnyújtásnyira: Dunakanyar és Börzsöny

Dunakanyar kényelmesen elérhető a Nyugati pályaudvarról óránként induló Z70-es zónázó vonatokkal, melyek nagyrészt emeletes KISS-motorvonatokkal közlekednek. A járatokon 12 kerékpár szállítható. Március 15-től hétvégente további gyorsított vonatok is bővítik a hétvégi kínálatot.

Fót, Veresegyház és Őrbottyán felől óránként, Aszód felől pedig kétóránként indulnak személyvonatok Vácra – utóbbi viszonylat keleti irányból (Eger, Hatvan felől) is elérhetővé teszi a térséget, ahol át lehet szállni a Dunakanyar felé.

Váci átszállással a Kelet-Börzsöny is elérhető, ahonnan a hegységbe, illetve az Ipoly-völgyben azt megkerülő, remek kerékpáros útvonalak vezetnek. A Diósjenő–Drégelypalánk felé közlekedő S750-es személyvonatok többségén március közepétől hétvégenként 16 kerékpár szállítására alkalmas kocsik közlekednek.

Kerékpárral a Balaton körül

A Budapestről Balatonfüreden át Tapolcára kétóránként közlekedő sebesvonatokon már tavasszal is nagy kapacitású kerékpárszállító kocsik közlekednek, így bátran tervezhető vonatos kerékpártúra a tóhoz.

A déli partra közlekedő Balaton- és Tópart IC-ken a tavaszi szezonkezdetig 8-8 kerékpár szállítható.

Március 15-től hétvégente Szombathelyről is közvetlen Lesence sebesvonat közlekedik Tapolcán át Keszthelyre, melyen 16 kerékpár szállítható.

Tájékoztatjuk utasainkat, hogy kerékpárhelyjegy-köteles vonatainkon csak kerékpárhelyjeggyel lehet utazni. Ez a Balaton térségében a tavasztól őszig jelentős kerékpáros forgalom miatt különösen fontos. Ajánljuk utasainknak, hogy kerékpárjegyüket- és helyjegyüket váltsák meg elővételben, ezzel biztosítva maguknak a kiválasztott vonaton történő utazás lehetőségét.

Kerékpárszállítás távolsági (InterCity) járatainkon

Budapest és a legtöbb vidéki nagyvárosunk között közlekedő InterCity vonatainkon utasaink egész évben szállíthatják kerékpárjaikat, részben hazai gyártású IC+ kocsikon.

Kombinált utazás - minden évszakban lehetséges

A vasútállomásokat legegyszerűbben és leggyorsabban minden évszakban kerékpárral érhetjük el. Elővárosi vasútvonalaink többségén korszerű, fedett, kamerával őrzött kerékpártárolók állnak utasaink rendelkezésére, ahonnan vonattal folytathatják útjukat.

Kerékpárszállítás külföldre

Számos határon túli célpont is elérhető vonattal, kerékpárt is szállítva. 2023 decemberétől utasaink már Kassára is magukkal vihetik kerékpárjaikat a Budapest-Keletiből 2 óránként induló Hernád InterCityvel. A Szeged és Szabadka között újraindult személyvonatokon szintén szállíthatók kerékpárok.

Kedvezményes kerékpárjegy a Magyar Kerékpárosklub tagoknak és START Klub kártyás utasainknak

A Magyar Kerékpárosklub tagjai és START Klub kártyával rendelkező utasaink kedvezméyes kerékpárjegyet válthatnak, melyek ára 375 Ft. START Klub kártyás utasaink ezen felül szombatonként továbbra is díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat országszerte Részletekért keresse a START Klub oldalainkat.

Kerékpár országbérlet

Rendszeresen kerékpárt szállító utasainknak ajánljuk a Kerékpár országbérletet, melyet már 10 utazás (5 oda-vissza út) esetén megéri megváltani. A bérlettel szabadon bejárható az ország, hiszen a MÁV-START (beleértve a Szeged-Hódmezővásárhely tram-traint is) és a GYSEV járatai mellett a MÁV-HÉV teljes hálózatán és a BKK meghatározott járatain is érvényes. Ára 4950 Ft, és 30 napig érvényes. Kerékpárhelyjegy-köteles vonatokra a kerékpár országbérlet mellé is szükséges kerékpárhelyjegyet váltani.