Mozgáskorlátozottak számára igényelhető szolgáltatások

A fogyatékossággal élők hátrányainak enyhítése, esélyegyenlőségük megalapozása, illetve a társadalom szemléletmódjának megváltoztatása érdekében az Országgyűlés a fogyatékossággal élő személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló, 1998. évi XXVI. Törvényt alkotta, amely 1999. január 1-től lépett hatályba.

Mozgáskorlátozottak, illetve hozzátartozóik a +36 (80) 630 053 telefonszámon ingyenesen érdeklődhetnek, illetve rendelhetik meg szolgáltatásunkat.

1. A kerekesszékes mozgáskorlátozottak által igénybe vehető járművek

1.1 Csoportos utazás (legalább 10 fő mozgáskorlátozott) esetén az előre megrendelt, különleges kialakítású, önemelő berendezéssel ellátott, mozgássérültek kocsiját vehetik igénybe, melynek feltételeit a Személyszállítási Üzletszabályzat III. rész 9.6. pontja tartalmazza. Az igények kielégítésére 2 darab önemelővel ellátott vasúti kocsi áll rendelkezésre. Az egyik kocsiba 8 kerekesszékes hely és 40 ülőhely, míg a másikba 12 kerekesszékes hely és 16 ülőhely került beépítésre. Ezekben a kocsikban a kerekesszékes utasok által is használható vécé található. A kocsi kísérője az emelőt kezeli és a csoportot a kiindulási állomástól a célállomásig kíséri.

1.2 Nem csoportos utazás esetén a mozgáskorlátozottak speciálisan kialakított kocsikat külön bejelentés mellett vehetnek igénybe. Ezen kocsik kiszolgálása mobil emelővel történik. Az egyik kocsitípus ajtóinak szélessége meghaladja a 70 cm-t. A kocsi belsejében egy vagy két, részükre kialakított hely található és a mellékhelyiség kerekesszékesek által is igénybe vehető. A másik típusú kocsinak az előterében utazhatnak (általában mellékvonalakon, rövid távolságra), a mellékhelyiség nincs átalakítva.

1.3 Az egyéb, fel nem sorolt járművek a mozgáskorlátozottak utazásánál nem vehetők figyelembe, mivel ezek feljáróajtói túl keskenyek (60 cm). Ezeken a járműveken a kerekesszékes utasok ki- és beszállása még emelőberendezéssel ellátott állomásokon sem lehetséges. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor az utas kísérővel utazik és a segítségével ki tud szállni a kerekesszékből, a normál mellékhelyiséget tudja használni, és az emelőt csak az összecsukott kerekesszék ki- és beemeléséhez kéri. Az igény bejelentésénél külön fel kell tüntetni a kísérő meglétét.

1.4 Az állomási és vonatkísérő személyzet köteles be- és kiszállásnál valamint az utazás során kiemelt figyelmet fordítani és minden szükséges segítséget megadni a fogyatékossággal élő utasoknak az utazás zavartalan lebonyolítása érdekében.

A képjellel megjelölt ülőhelyeket a vasút a mozgáskorlátozottak és kerekesszékük számára tartja fenn.

A vasút a kerekesszéket díjfizetés és elszámolás nélkül szállítja. Az utasnak megfelelő menetjeggyel kell rendelkeznie.

Egyéni utasok utazása esetén a mozgáskorlátozottak speciálisan kialakított kocsikat vehetnek igénybe. Ezen kocsik kiszolgálása mobil emelő-berendezéssel történik. A kocsi belsejében egy vagy két részükre kialakított hely található és a mellékhelyiség kerekesszékesek által is igénybe vehető.

Csoportos utazás (legalább 10 fő mozgáskorlátozott) esetén az előre megrendelt, különleges kialakítású, önemelő berendezéssel ellátott, mozgássérültek kocsiját vehetik igénybe, a kocsikban a kerekesszékes utasok által is használható mellékhelyiség található. A kocsi kísérője az emelőt kezeli és a csoportot a kiindulási állomástól a célállomásig kíséri.

Igénybejelentést a szolgáltatásra az alábbi határidővel kérjük megtenni:

A segítségnyújtás iránti igényről legalább 36 órával annak szükségessége előtt értesíteni szükséges a vasúti társaságot. Amennyiben többszöri utazásra jogosító menetjeggyel rendelkezik az utas, elegendő egy értesítés, ha abban elegendő információ áll rendelkezésre a további utazások időpontjáról.

A szolgáltatás megrendelése történhet interneten, írásban és telefonon/faxon.

A megrendelés megkönnyítéséhez a vasúti társaság megrendelő lapot tesz közzé a honlapján, amely tartalmazza az utazás megszervezéséhez szükséges adatokat. Az utas azonosító és értesítési adatait csak az első megrendeléskor kell megadni, további utazások esetén elegendő az adatokra történő hivatkozás. Ezen adatok megadása minden megrendeléskor kötelező.

  • A megrendelés e-mail címe: megrendeles [KUKAC] mav-start.hu;
  • Írásbeli megrendelés címe: MÁV-START Zrt. Üzemeltetési Szervezet, 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.
  • Telefonos megrendelés: 06 80 630-053 ingyenesen hívható telefonszámon adatainak meghagyásával.

További információ a www.mavcsoport.hu honlapon található és az fent közölt elérhetőségeken kérhető az állomási emelők helyéről, mozgáskorlátozott személyek számára is igénybe vehető állomási szolgáltatásokról.

Mozgáskorlátozott emelővel az alábbi állomásaink rendelkeznek:

Balatonszentgyörgy
Békéscsaba
Budapest-Déli
Budapest-Keleti
Budapest-Nyugati
Cegléd
Debrecen
Dombóvár
Fonyód
Gyékényes
Győr
Hatvan
Kaposvár
Kecskemét
Keszthely
Kiskunfélegyháza
Mátészalka
Miskolc-Tiszai
Nagykanizsa
Nyíregyháza
Orosháza
Pápa
Pécs
Püspökladány
Siófok
Szeged
Szerencs
Székesfehérvár
Szolnok
Szombathely
Zalaegerszeg
Záhony

A fent felsorolt állomásokról bővebben tájékozódhat ide kattintva.

Az önemelővel fel nem szerelt kocsik megrendelése csak a mobil emelővel ellátott állomások egymás közti viszonylatában lehetséges.

Az állomási mobil emelőberendezés terhelési határa 250 kg.

A speciális kocsi továbbítását a MÁV-START Zrt. csak az üzemi körülményektől függően vállalja el.

Állomási emelő használata esetén az emelőlap felülete 800x1200 mm.

Mozgáskorlátozottak által használható WC-vel ellátott állomásokat a következő felsorolás tartalmazza.

Agárd, Badacsony, Badacsonytomaj, Balatonalmádi, Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonszentgyörgy, Békéscsaba, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Budapest-Nyugati, Debrecen, Egyek, Fényeslitke, Fonyód, Füzesabony, Gárdony, Gyékényes, Gyula, Hajdúszoboszló, Hegyeshalom, Hódmezővásárhely Népkert, Hódmezővásárhely, Kápolnásnyék, Kaposvár, Kecskemét, Kelebia, Keszthely, Kiskunfélegyháza, Komárom, Maglód, Maglódi-nyaraló, Mátészalka, Miskolc-Tiszai, Nagykanizsa, Nagykáta, Nagykőrös, Nyírábrány, Nyíregyháza, Őriszentpéter, Pápa, Pécs, Püspökladány, Révfülöp, Sátoraljaújhely, Siófok, Sopron (GySEV), Sülysáp, Szabadszállás, Szeged, Székesfehérvár, Szerencs, Szombathely (GySEV), Szőlősnyaraló, Tápiógyörgye, Tápiószecső, Tápiószele, Tapolca, Tárnok, Tiborszállás, Tiszatenyő, Tokaj, Újszász, Ukk, Velence fürdő, Velence, Vésztő, Záhony, Zalabér-Batyk, Zalaegerszeg, Zalalövő, Zalaszentiván, Zamárdi, Zánka-Köveskál.

2. A MÁV-START Zrt. díjkedvezményei

Díjkedvezmény igénybevételénél a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. Díjszabása a mérvadó, mely a díjszabást és a jogszabályokban megállapított utazási kedvezményeket tartalmazza melyről a "Kedvezmények a MÁV-START Zrt. vonalszakaszain" oldalunkon tájékozódhat.

3. Adatkezelési tájékoztató az igénybejelentés során végzett adatkezeléshez

A speciális utazási igény bejelentésével és teljesítésével összefüggésben végzett adatkezelésre vonatkozó adatkezelési tájékoztató a Társaság honlapján az Adatvédelem / Adatkezelési tájékoztatók menüpontban (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/bemutatkozas/adatkezelesi-tajekoztatok) a 2.5. pont alatt érhető el