Állatok és csomagok szállítása

Állatok szállítása

Megfelelően zárható szállítóeszközben a kutyák és más kisebb, nem veszélyes állatok (pl. macskák, madarak) ingyen szállíthatók.

A szállítóeszköz nélküli kutyák a vonatokon kizárólag pórázon és szájkosárral szállíthatók, általában a 2. osztályú Europa Flex jegyek árának feléért.

Állatok, különösen kutyák szállítása nem minden országban, illetve nem minden kocsiban engedélyezett, és az is korlátozott lehet, hogy egy utas hány állatot szállíthat. 

Magyarországon 1. osztályú kocsiba csak zárt szállítóeszközben lévő kutyák vihetők be, a MÁV-START fekvőhelyes- és hálókocsijaiban pedig az állatszállítás nem megengedett. Az étkező- és bisztrókocsikba állatok bevitele minden esetben tilos.

A vakvezető - és egyes országokban az egyéb segítő - kutyák ingyen szállíthatók, ha azok a fogyatékkal élő utast kísérik. Ilyenkor azokra a korlátozások, tilalmak sem vonatkoznak.

Csomagok és egyéb tárgyak szállítása

A nemzetközi vonatokon az utasok csomagjai és nagyobb tárgyak – gyerekkocsik, tokban lévő hangszerek és egyes sporteszközök – ingyenesen szállíthatók.

Minden utas legfeljebb 3 ilyen csomagot, tárgyat vihet magával. Egyes vasutaknál további méretbeli, és súlykorlátozások lehetségesek, és bizonyos tárgyak  – pl. a szörfdeszka – szállítása tilos is lehet.

A csomagok illetve tárgyak tartalmának és mennyiségének az érintett országok jogi előírásainak és esetleges vámszabályainak is meg kell felelniük. Veszélyes áruk szállításánál további különleges előírásokat is be kell tartani, amelyek itt tekinthetők meg.

A csomagokat, tárgyakat úgy kell elhelyezni – célszerűen az erre szolgáló polcokon, az ülések alatt és között, esetleg a kocsik előterében – hogy a többi utast ne zavarják, mozgásukat ne akadályozzák, valamint senkiben és semmiben ne okozzanak kárt. A nagyobb méretű tárgyakat ennek érdekében érdemes lehet becsomagolni, szétszerelni vagy összehajtani.

Az állat- és csomagszállítás további részletes szabályairól kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

További információk

A nemzetközi jegyeket interneten és alkalmazásban minden esetben forintban kell kifizetni, az aktuális, MÁV-START által meghatározott árfolyamon. Nemzetközi pénztárainkban és a vonatokon az árfolyamnak megfelelő forintot és €-t is elfogadunk.

Jelenleg érvényes árfolyam: 

1 € = 390 Ft
 

További kérdéseire a MÁVDIREKT-nél a (+36 1) 349 4949-es számon, vagy nemzetközi pénztárainkban kaphat választ.