Kerékpárszállítás külföldre

Kerékpáros utazásAmennyiben vonattal utazik, az egyik leginkább környezetbarát közlekedési módot választja – amivel  talán csak a kerékpározás kelhet versenyre. A kettő ráadásul előnyösen is kombinálható: több nemzetközi vonaton nemcsak utasainknak, hanem kerékpárjaiknak is kényelmes és biztonságos utazási lehetőséget kínálunk.

Nemzetközi vonatok kerékpárszállítási lehetőséggel

Magyarországról kerékpár az erre alkalmas és kijelölt kocsikban Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba, Romániába, Svájcba, Szlovákiába és Szlovéniába szállítható.

Arról, hogy mely vonatokban közlekednek kerékpárszállító kocsik, a menetrendekben találhat információt.

Nemzetközi kerékpárjegy

A kerékpárok szállításához érvényes nemzetközi menetjegy, nemzetközi kerékpárjegy és az esetek többségében kerékpárhely-foglalás is szükséges

Nemzetközi kerékpárjegy nemcsak a Magyarországról kerékpárszállító kocsival elérhető országokba, hanem Belgiumba, Hollandiába, Luxemburgba és Dániába is váltható! Az ide közlekedő csatlakozó járatok kerékpárszállítási lehetőségeiről kérjük, tájékozódjon utazása előtt.

A nemzetközi kerékpárjegy ára egy útra 10 €, Horvátországba, Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába kedvezményes áron 5 €-s!

Kiegészítő szabályok a nemzetközi kerékpárszállításhoz
  • A MÁV-START a kerékpárjegy mellé kerékpárbizonylatot is kiad, amin rajta vannak a hozzá tartozó kerékpárjegy adatai, valamint az utas neve és címe, ezt a szállított kerékpárra rá kell erősíteni.
  • A kerékpárjegy 4 napig érvényes. Egy kerékpárjegyhez legfeljebb két egymást követő vonaton lehet ingyenesen kerékpárhelyet foglalni.
  • Ha az utas menetjegye az útmegszakítást lehetővé teszi, és az utas csak a következő napon utazik tovább, akkor – függetlenül attól, hogy a kerékpárjegy érvényessége még nem járt le – a továbbutazáshoz újabb kerékpárjegyet kell váltani. Nem minősül útmegszakításnak, ha az utazás a következő napon csatlakozó vonat hiányában, vagy az igénybe vett éjszakai vonat érkezésének napján folytatódik.
  • Magyarországon benzinmotoros és fekvőkerékpár, valamint nem gyerekszállításra szolgáló utánfutó  nem szállítható nemzetközi forgalomban. Más országokban a tandem (kétüléses) kerékpárok szállítását is korlátozhatják.
  • Tricikli és utánfutós kerékpár szállításához két kerékpárhelyet kell foglalni.
  • A kerékpárt az utasnak kell a vasúti kocsiba fel-, illetve onnan levinnie, valamint az ott kijelölt helyen biztonságosan elhelyeznie.
  • A kerékpárokon hagyott csomagokért és tartozékokért (pl. lámpák, sebességmérő, pumpa) a vasúttársaságok nem vállalnak felelősséget.

Egyes vasutaknál további különleges szállítási feltételek lehetnek érvényben, ezekről kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Összecsukható, illetve szétszerelt kerékpár kézipoggyászként bármely vonaton szállítható, ha be van csomagolva és olyan méretű, hogy a közlekedést nem akadályozó módon (pl. csomagtartón vagy ülés alatt) elhelyezhető.

További információk

A nemzetközi jegyeket interneten és alkalmazásban minden esetben forintban kell kifizetni, az aktuális, MÁV-START által meghatározott árfolyamon. Nemzetközi pénztárainkban és a vonatokon az árfolyamnak megfelelő forintot és €-t is elfogadunk.

Jelenleg érvényes árfolyam: 

1 € = 380 Ft

További kérdéseire a MÁVDIREKT-nél a (+36 1) 349 4949-es számon, vagy nemzetközi pénztárainkban kaphat választ.