Kerékpárszállítás nemzetközi vonatokon

Kerékpáros utazásA vonattal utazás az egyik leginkább környezetbarát közlekedési mód – amivel talán csak a kerékpározás kelhet versenyre. A kettő azonban előnyösen is kombinálható: több nemzetközi vonaton nemcsak utasainknak, hanem kerékpárjaiknak is kényelmes és biztonságos utazási lehetőséget kínálunk.

Nemzetközi vonatok kerékpárszállítási lehetőséggel

Magyarországról kerékpár az erre alkalmas és kijelölt kocsikban Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Németországba, Romániába, Svájcba, Szlovákiába és Szlovéniába szállítható.

Arról, hogy mely vonatokban közlekednek kerékpárszállító kocsik, a menetrendekben találhat információt.

Nemzetközi kerékpárjegy

Kerékpárok nemzetközi kerékpárjeggyel és az esetek többségében kerékpárhely-foglalással szállíthatók. Ez nemcsak a Magyarországról kerékpárszállító kocsival elérhető országokba, hanem Belgiumba, Hollandiába, Luxemburgba és Dániába is vásárolható! Az ide közlekedő csatlakozó járatok kerékpárszállítási lehetőségeiről kérjük, tájékozódjon utazása előtt.

A nemzetközi kerékpárjegy ára a legtöbb országban távolságfüggő, Horvátországba, Romániába és Szlovéniába 5 €.

Regionális forgalomban 2 €-ért szállítható kerékpár.

A nemzetközi kerékpárszállítás szabályai
  • Magyarországon a kerékpárjegyet kerékpárbizonylattal együtt adják ki, amin rajta vannak a hozzá tartozó kerékpárjegy adatai, valamint az utas neve és címe, ezt a szállított kerékpárra rá kell erősíteni.
  • A kerékpárjegy 4 napig érvényes. Egy kerékpárjegyhez legfeljebb két egymást követő vonaton lehet ingyenesen kerékpárhelyet foglalni.
  • Magyarországról benzinmotoros és fekvőkerékpár, valamint nem gyerekszállításra szolgáló utánfutó  nem szállítható nemzetközi forgalomban. Más országokban a tandem (kétüléses) kerékpárok szállítását is korlátozhatják.
  • Tricikli és utánfutós kerékpár szállításához két kerékpárhelyet kell foglalni.
  • A kerékpárt az utasnak kell a vasúti kocsiba fel-, illetve onnan levinnie, valamint az ott kijelölt helyen biztonságosan elhelyeznie.
  • A kerékpárokon hagyott csomagokért és tartozékokért (pl. lámpák, sebességmérő, pumpa) a vasúttársaságok nem vállalnak felelősséget.

Összecsukható, illetve szétszerelt kerékpár becsomagolva bármely vonaton szállítható, ha  a közlekedést nem akadályozó módon (pl. csomagtartón vagy ülés alatt) elhelyezhető.

További információk

A nemzetközi jegyeket interneten és alkalmazásban minden esetben forintban kell kifizetni, az aktuális, MÁV-START által meghatározott árfolyamon. Nemzetközi pénztárainkban és a vonatokon az árfolyamnak megfelelő forintot és €-t is elfogadunk.

Jelenleg érvényes árfolyam: 

1 € = 390 Ft
 

További kérdéseire a MÁVDIREKT-nél a (+36 1) 349 4949-es számon, vagy nemzetközi pénztárainkban kaphat választ.