A győri fővonalon utazóknak érdemes előre tájékozódni a hétfőtől kezdődő felújítás miatt

2023. szeptember 17. vasárnap, 15.11 / Utolsó módosítás: 2023. szeptember 28. csütörtök, 15.01

A Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vonalon hétfőtől jelentősen módosul a menetrend a Biatorbágy és Szárliget közötti pályafelújítás következtében. A megszokottól eltérő közlekedési rend miatt kiemelten fontos az előzetes tájékozódás. Még vasárnap sem késő előre megtervezni a jövő heti utazásukat figyelembe véve a hosszabb eljutási időket, szükség esetén az átszállások idejét, illetve azt, hogy a vonatokon, a pótlóbuszokon és a térségi menetrend szerinti buszjáratokon is a megszokottnál többen utazhatnak. A felkészülés és eligazodás megkönnyítése érdekében létrehozott mav.hu/egyesvonal című weboldalon már minden lényeges információ megtalálható – köztük közlekedési rendek, utazási javaslatok, menetrendek, térképek, értékesítési, valamint jegy- és bérletelfogadási tartalmak.

  • A vágányzár első ütemében, szeptember 18-tól október 26-ig érvényes menetrendek elérhetők az ELVIRA menetrendi keresőben és a MÁV applikációban, az utasaink így már ennek segítségével tudják megtervezni a jövő heti utazásukat. Javasoljuk utasainknak, hogy az online utazástervezéshez kizárólag a vasúttársaság fenti két menetrendi tervezőjét vegyék igénybe.
  • A menetrendtervező felületeken kívül a létrehozott 1-es vonali weboldalról letölthető hirdetmények, valamint az IC- és a személyvonatok pótlóbuszainak menetrendjei, a megállási helyeket bemutató táblázatok, helyszínrajzok is támogatást nyújtanak az eligazodásban. Mindemellett a vasútvonal mentén lévő térségekre, településekre lebontva bemutatjuk a főbb változásokat és az igénybe vehető vonatokat, pótlóbuszokat, valamint a menetrend szerinti Volánbusz-járatokat.
  • A vonattal vagy pótlóbusszal való eljutási lehetőségek mellett a Volánbusz térségi járatai is besegítenek. Ezek igénybevétele miatt a vasúti bérleteket hétfőtől elfogadja a Volánbusz Tatabánya és Budapest között. Az aloldalon viszonylatonkénti bontásban megtalálható az érintett járatok listája. Ezenkívül a BKK az M4 metró teljes szakaszán elfogadja a győri vonalra érvényes vasúti jegyeket és bérleteket. A Keleti pályaudvar és Sopron, illetve Szombathely között közlekedő IC-k, valamint a Mura és Dráva InterCity-k helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők a teljes útvonalukon. A nemzetközi vonatokon (Railjet xpress, EuroCity, EuroNight) hétfőtől a Keleti pályaudvar és Tatabánya között lehet utazni helyjegy váltása nélkül.
  • Akik a közlekedési rend változása miatt lemondanak az utazásukról a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalra érvényes, de fel nem használt menetjegyük árának – kezelési költség levonása nélküli – visszatérítését kérhetik. Ennek módjáról és feltételéről is informálódhatnak az aloldalon.
  • Az állomásokra, megállóhelyekre ez elmúlt napokban folyamatosan telepítettük és ma estig mindenhová kikerülnek az irányítótáblák, hirdetmények, térképek. A vonatokon, állomásokon a hangosbemondás és a kijelzők is felhívják a figyelmet a változásokra, így például a pótlóbuszok közlekedésére és az átszállásokra. A közvetlen személyes tájékoztatás biztosítása érdekében az első néhány napban a Déli és a Keleti pályaudvaron, valamint a Kelenföld és Tatabánya közötti állomásokon és Győrben utastájékoztatási munkatársaink segítenek az eligazodásban.

 

Budapest, 2023. szeptember 17. 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság